ŽELEZNICE SRBIJE
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović u Centru za daljinsko upravljanje u Topčideru: Dobro funkcionisanje železničkog saobraćaja u zimskim uslovima  
Utorak, 10. januar 2017.

“Železnički saobraćaj dobro funkcioniše u teškim zimskim uslovima kakve imamo poslednjih dana. Vremenske neprilike ipak su uticale na nastanak brojnih oštećenja na železničkim sredstvima i infrastrukturi. Ukupna šteta iznosi oko 3,7 miliona dinara, od čega je tri miliona u teretnom saobraćaju zbog oštećenja na lokomotivama - izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović prilikom obilaska Centra za daljinsko upravljanje u Topčideru.

Data/Images/1.zorana_s.jpg

Data/Images/2.cdu_ministarka_s.jpg

„Bilo je pucanja šina na pojedinim prugama, kao i određenih kašnjenja, što je nemoguće izbeći u uslovima niskih temperatura, snega i leda, ali su železničari brzo reagovali i otklanjali kvarove u kratkom roku, istakla je Mihajlovićeva koja je Centar daljinskog upravljanja obišla zajedno sa direktorima četiri železnička preduzeća.

„Procena na današnji dan je, da je ekonomska šteta zbog problema u normalnom unkcionisanju železničkog saobraćaja kod „Srbija Karga“, „Srbija Voza“, „Infrastrukture železnice Srbije“ i obustave plovidbe na Dunavu između 10 i 13 miliona dinara dnevno. Nadamo se da će se vremenske prilike popraviti, pa će se i štete smanjiti“, objasnila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima prioritet zaposlenih u javnim preduzećima prethodnih dana bio je da se zaštite ljudi, oprema i da se smanje ekonomske štete, naročito na železnici i u upravljanju Dunavom.

Data/Images/3.10_01_2017_topciderzeleznica_s.jpg

Data/Images/4.cdu_ministarka_s.jpg

Svi sistemi funkcionišu, svi dobro rade svoj posao i ne može niko da kaže da nas zima nekad iznenadi. Vremenske prilike nisu jednostavne, ali se sa tim borimo“, istakla je ministarka.

Centar za daljinsko upravljanje u Topčideru, koji je ministarka danas obišla sa saradnicima, postoji od 1970. godine, najveći je od tri centra daljinskog upravljanja u Srbiji i pokriva blizu dve trećine ukupno elektrificiranih pruga na teritoriji Srbije.

Iz Topčidera se upravlja i reguliše napon u 13 elektrovučnih postrojenja, iz kojih se napaja 1.550 kilometara elektrificirane mreže, uključujući pruge Beograd-Bar, Beograd-Šid, Beograd-Pančevo, Beograd-Mala Krsna-Velika Plana, kao i kompletan Beogradski železnički čvor.

IZDVAJAMO
NAJAVE DOGAĐAJA
VESTI
RED VOŽNJE
NAJNOVIJA "PRUGA"
LOKACIJA TERETNIH KOLA
MEDIJA CENTAR
ŠARGANSKA OSMICA
TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
PLAVI VOZ
 
© Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS