ŽELEZNICE SRBIJE
"Novi život" Osmice

Zahvaljujući razumevanju i velikom angažovanju poslovodstva srpskih železnica, ŽTP “Beograd” je 1995. godine ponovo u svoje vlasništvo vratio "ćirine" stanice u Užicu, kao i stanice Mokra Gora i Kremna. Krajem devedesetih godina  građani Mokre gore su dobrovoljnim radnim akcijama uredili celu trasu “Šarganske osmice”.

ŽTP „Beograd“ je 1999. godine donelo odluku o obnovi ove pruge i njenom aktiviranju u turističke svrhe. Od tada se punom parom radi na oživljavanju nekada čuvene Šarganske "osmice", kako bi se od zaborava otrgao deo istorije srpske železnice, a putnicima opet priuštio nostalgičan pisak parnjače i dah romantike prošlih vremena.

Data/Images/sargan_04.jpg

Revitalizacija i obnova nekadašnje pruge uzanog koloseka završena je 2003. godine, a prvi voz, sa muzejskom parnom lokomotivom oznake JŽ 83—173, krenuo je da prevozi  turiste i ljubitelje železnice 1. septembra 2003. godine.

Mokra Gora je spojena prugom  i sa Višegradom  22. septembra 2011. godine, kada je muzejsko –turistčki voz „Nostalgija“,   na svoju prvu vožnju preko Vardišta i Dobruna do Višegrada,  prevezao prve turiste.

Data/Images/sargan_05.jpg

IZDVAJAMO
NAJAVE DOGAĐAJA
VESTI
RED VOŽNJE
NAJNOVIJA "PRUGA"
LOKACIJA TERETNIH KOLA
MEDIJA CENTAR
ŠARGANSKA OSMICA
TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
PLAVI VOZ
 
© Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS